Zweethutten, een oeroude traditie met werking in het nu

Onlangs hebben we op het terrein van Conferentiecentrum Samaya onze eigen zweethutplek gerealiseerd. De zweethut is een oeroude traditie waarvan de resten op vele plaatsen in de wereld terug te vinden zijn. Een grootdeel van de huidige vormen is terug te voeren op de rites en gebruiken van de natives van Noord Amerika.

Zeker in dit tijdsgewricht is er wat ons betreft een bovensporige nadruk op de mentale capaciteiten en aspecten van mensen. We zijn echter zoveel meer dan de grijze massa op onze schouders. De zweethut is bij uitstek een manier om voorbij de lagen van ons denken te komen. De fyrieke ervaring zorgt ervoor dat er heling en zuivering plaats kan vinden en in de ruimte die daarmee wordt gecreëerd ontstaat de vruchtbare bodem voor iets nieuws, wat dat ook moge zijn.

De traditionele hut maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals een frame van wilgentakken en daarover een afdekking van wollen dekens en tot slot een katoenen deklaag. Centraal in de hut worden na de vuurceremonie hete basalt stenen geplaatst waarna de hut dichtgaat en de watergieter in de aardedonkere hut de deelnemers door de verschillende themagerichte rondes begeleid. De metafoor van een baarmoeder en opnieuw geboren worden is een in veel gevallen goed passende omschrijving van het hele proces.

We zouden nog veel meer over deze prachtige ceremonie kunnen schrijven maar er gaat niets boven de ervaring. Dat is ook precies onze uitnodiging, kom het eens ervaren!

Uiteraard kun je altijd contact opnemen als je er meer over wilt weten en te ontdekken wat het voor jou zou kunnen betekenen.